Tuesday, 23 June 2009

Bila Terasa Rindu

Apa agaknya khabarmu disana?
Disini ku sering dibelenggu rindu
Beginikah rasa seksa perpisahan
Sungguh anehnya hidup berasingan

Hati terasa bagai tertinggal di situ
Meski pun tubuh dah jauh beribu batu
Sesaat seperti setahun lamanya
Semasa kau tiada
Apa yang terdaya...

Bila terasa rindu ku sebut namamu
Dengan harapan kau kan muncul dalam tidur
Bila terasa rindu ku bayang wajahmu dalam angan
Dan barulah ku terasa bagai disembuh..

Oh.. Jauh sekali hidup disini berbeza
Beribu kali lagi ku selesa di sana
Tak sabar menanti detik kepulangan
Namun hingga itu
Apa yang termampu


Terlintas di fikiran untuk meminggirkan saja
Semua pencarian di sini
Tetapi ini sebahagian dari pengorbanan
Bekalan andainya hari sukar mencabar...

Bila terasa rindu ku sebut namamu
Dengan harapan kau akan muncul dalam tidur
Bila terasa rindu ku bayang wajahmu dalam angan
Dan barulah ku terasa bagai disembuh...Assalamualaikum kepada semua pembaca, kali ini saya akan menulis dalam Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia pula sebagai salah satu cara untuk tanda memartabatkan Bahasa Kebangsaan kita.

Seperti biasa saya gemar untuk memulakan tulisan saya dengan puisi atau lagu, bukan bermaksud saya jiwang atau asyik dan leka dengan bahan ciptaan manusia, namun saya lebih selesa untuk memandang sesuatu dengan positif. Walau bagaimanapun, terpulanglah kepada para pembaca untuk menilai tulisan dan diri saya kerana saya tidak berhak untuk menilai diri saya.

Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana saya masih diberi nikmatnya untuk terus berjuang di muka bumi ini. Musim peperiksaan di tanah orang memang amat berbeza berbanding di tanah air sendiri, amat tinggi dugaan dan cabarannya. Pada saat inilah, selalunya kita sedar betapa bertuahnya kita dahulu yang selalu berada di sisi ibu bapa dan keluarga yang sering menjaga kita sepanjang masa tanpa sebarang keluhan dan tanpa meminta sebarang harapan. Serius saya katakan di sini, ada di antara pelajar di luar negara yang tidak pernah menjejakkan kaki ke dapur mahupun mengenali mesin pembasuh bajuh apatah lagi cara membasuh baju secara manual semasa di Malaysia.

Syukur, kerana apabila saya berpijak di bumi Mesir ini, saya perlu menjejakkan kaki ke dapur, membasuh pakaian sendiri, menggosok baju sendiri dan banyak lagi rutin harian yang sebelum ini tak perlu dilakukan di Malaysia. Hal ini termasuklah berjalan kaki ke perhentian bas untuk menaiki bas ke kuliah, berjalan kaki untuk membeli barang keperluan dan banyak lagi perkara yang kita boleh lakukan dengan kereta sendiri di Malaysia. Namun, berkat doa dan semangat daripada ibu bapa , keluarga , dan rakan-rakan saya masih mampu untuk mengharungi semua di sini.

Walaupun penat, walaupun sebelum ini saya mungkin boleh dikategorikan sebagai anak manja, walaupun ada suara-suara sumbang yang mungkin mengeluarkan kata-kata yang boleh melemahkan semangat, namun saya berjanji pada diri saya saya akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai visi dan misi saya di sini. Saya berjanji pada diri saya bahawa saya akan membawa pencarian saya di sini kembali pada malaysia pada tahun 2013 untuk memberi khidmat dan bakti kepada rakyat Malaysia khususnya Sabah.

Persoalannya di sini, sepanjang perjuangan dan pencarian, saya yakin bukan hanya saya, tetapi juga para pejuang-pejuang lain juga sering dibelenggu perasaan rindu. Lagu Bila Terasa Rindu telah membangkitkan rasa ingin menulis saya, kerana saya yakin semua pernah rasa rindu, macam-macam jenis rindu seperti rindu pada ibu bapa, keluarga, rakan mahupun kekasih. Rindu merupakan hak masing-masing, tetapi saya lebih gemar rindu kepada ibu bapa dan keluarga saya, kerana mereka amat jauh dari saya. Kalau saya inginkan kawan, saya ada kawan di sini. Kalau saya impikan kekasih hati, kekasih hati pula belum ada. Saya hanya mempunyai alasan yang kukuh untuk merindui ibu bapa dan keluarga saya. Namun, seperti saya katakan, terpulang pada pembaca untuk rindu pada sesiapa, semua itu merupakan hak kalian. Bukan maksud saya untuk menjadi hipokrit, saya pernah juga rasa rindu dengan rakan dan juga kepada “kekasih hati” saya, tetapi dalam konteks sebagai pelajar yang hidup jauh di luar negara, saya rasa lebih manis untuk menyebut dan menyentuh tentang rindu kepada keluarga.

Dalam hidup saya, saya pernah mendengar luahan dari rakan-rakan bahawa mereka amat rindu dengan keluarga mereka mahupun orang yang tersayang. Apa yang saya boleh katakan kepada mereka hanya, sabar dan masa untuk kembali ke Malaysia tidak lama lagi. Hanya perkataan sabar mampu ku ucapkan, di samping mencuba untuk memberi suasana keluarga kepada mereka. Sekiranya ada yang meminta bantuan saya di sini, saya akan cuba sedaya upaya untuk membantu mereka , kerana saya faham bahawa keadaan jauh dari keluarga memang amat berbeza. Saya amat memahami keadaan ini kerana yang meluah pada saya ada yang datang dari golongan pelajar elit yang memang sudah biasa tinggal di asrama. Kalau pelajar-pelajar ini pun merindu, apa lagi bagi mereka yang sudah biasa tinggal bersama keluarga seperti saya sendiri yang hanya bersekolah di sekolah harian selama 10 tahun persekolahan di sekolah rendah dan sekolah menengah.

Jalan penyelesaiannya hanyalah dengan “mind set” diri kita. Ingatlah apa tujuan kita ke sini, betapa sukarnya perjuangan kita dan orang-orang di Malaysia untuk membolehkan kita menjejakkan kaki di menara gading. 10 atau 11 tahun di sekolah rendah dan sekolah menengah, jangan disia-siakan penat lelah yang lalu kerana kesukaran sekarang. 6 tahun untuk semua pelajar perubatan dan 4 tahun untuk pelajar pengajian Islam untuk menyelesaikan tugas mereka menuntut di sini untuk memperoleh MBBCh atau B.A. sebagai simbolik kelayakan mereka untuk berbakti kepada agama , bangsa , dan negara. Ingatlah wajah-wajah mereka yang menghantar kita di lapangan terbang suatu masa dulu. Ingatlah mereka yang bersusah payah membesarkan kita tanpa sebarang keluhan. Balaslah jasa mereka dengan belajar dengan bersungguh-sungguh di sini. Kalau nak dibalas dengan wang ringgit, tentu tak akan dapat membalas 100% dan macam mana nak dibalas dengan wang ringgit sekiranya kita yang sering berkata, “ Mak/ Ayah, saya dah tak ada duit, hantar la duit cepat”. Tepuk dada, tanyalah minda.

Sekiranya kita mempunyai kemampuan dan kelapangan rajinkanlah diri, ringankanlah tulang untuk menghubungi mereka. Ingatlah wahai rakan-rakan, siapa yang patut diutamakan? Ibu bapa kita atau “kekasih hati” kita yang masih kabur masa depan bersamanya? Tanya diri sendiri kerana saya sendiri pun kadang-kadang terhanyut dengan perkara ini. Bukan maksud saya untuk tunjuk kehebatan diri saya di sini atau ke”alim”an saya di sini namun hanya sekadar perkongsian bersama semua kerana saya sedar diri saya masih lemah dan tidak mempunyai perwatakan yang alim dengan rambut pacak saya tetapi bagi saya tidak mengapa asalkan saya sentiasa berusaha untuk memperbaiki diri saya dan berusaha menjauhkan diri daripada perkara-perkara dosa.

Akhir kalam, tujuan utama saya menulis pada kali ini hanya untuk mengajak pembaca supaya bersabar walaupun dengan berbagai dugaan semasa memperjuangkan sesuatu seperti perasaan rindu yang membuak ketika menuntut di luar negara.

“Demi masa ssesungguhnya manusia kerugian melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh dan menasihati tentang kebenaran dan kesabaran”

–Surah Al-Asr–

No comments: